25 Mart 2020 Çarşamba

COVİD-19 VİRÜSÜYLE İLGİLİ RÖPORTAJ

Coronavirus (covid-19), ilk kez 29 Aralık 2019' da Çin'in Wuhan kentinde deniz ürünleri ve canlı hayvan satan bir markette çalışan 4 kişide ve aynı zamanda gün içerisinde marketi ziyaret eden birçok müşteride akciğer enfeksiyonu bulgularının tespit edilmesiyle ortaya çıkmıştır. Hastalardan alınan örneklerin sonucunda 7 Ocak'ta hastalığa neden olan virüsün SARS ve MERS gibi coronavirüs ailesinden olduğu tespit edilmiştir.
  • HASTALIĞIN BELİRTİLERİ

       Hastalık 2-14 gün süren bir kuluçka evresinden sonra birden başlayan yüksek ateş , öksürük. nefes darlığı gibi belirtilerle ortaya çıkar. Bazı hastalarda boğaz ağrısı ve burun akıntısı görülür. Hastalık genellikle orta- ağır seyir etmektedir. Hastalık nedeniyle yaşamını yitiren kişilerin 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlıkları bulunan ( akciğer hastalıkları, organ yetmezlikleri, diyabet) kişilerde görülmüştür.

  • HASTALIKTAN NASIL KORUNULABİLİR?
   Hastalıktan korunmak için henüz aşı mevcut değildir. Bu sebeple enfekte olmuş kişilerle temastan kaçınılmalı, aynı ortamda bulunmamalı ve kişisel temizliğe önem verilmelidir.



                    TÜM DÜNYAYI ETKİSİ ALTINA ALAN CORONAVİRUS HAKKINDA KAPALI ÇARŞI ESNAFI NE DÜŞÜNÜYOR? 


————————————————————————————————————————


                          Yasin Karakuş, 23 yaşında 4 senedir Kapalı Çarşı' da  çalışıyor.


  • Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirus Kapalı Çarşı'yı nasıl etkiledi?
Türkiyenin ticaret kalbi olarak bilinen Kapalı Çarşı fazlasıyla sarsıldı, kiraların çok yüksek olması esnafın moralini iyice bozdu. Son 3 aydaki çöküş bizleri  oldukça yormuştu özellikle İran' da yaşanılanlar ticaretimizi olumsuz yönde çok etkiledi covid-19 virusuyle tamamen kötüleşti. Kuyumcular en çok zarar eden oldu. Borsa kapanmadı ama son zamanların en kötü dönemleri yaşanıyor.

  • Siz iş yerlerinde ne gibi önlemler aldınız? 
İlk bu olaylar çıktığında virüsün en hızlı parayla yayıldığı söylendi, biz de eldiven  ve maske kullanıp ellerimizi sıklıkla yıkayıp dezenfekte ettik. ofisimizi sık sık havalandırıp dezenfekte ettik.
  • Sizce Türkiye' de alınan önlemler yeterli mi? 
Bence Sağlık Bakanımızın yoğun çalışmaları kesinlikle olumlu sonuçlar veriyor, virüsün en son geldiği ülkelerden biriyiz neredeyse. Diğer ülkelerin gidişhatına baktığım zaman da Türkiye'nin çok tedbirli davrandığını ülkece gördük.
  • Sizce koronavirüs hakkında gerek sosyal medya gerek basın olarak yeterli bilgilendirmeler yapılıyor mu?
Bakanlarımızın gerekli açıklamaları her gün yaptığını düşünüyorum sosyal medya'da, basında yapılan açıklamalar olsun bizleri en güzel şekilde aydınlatıyorlar.
  • Kronik hastalığı bulunan ve 65 yaş üzerindeki bireyler için getirilen sokağa çıkma yasağını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Büyüklerimizin hayatı düşünüldüğü için bu kararlar alınıyor gayet doğru keşke herkes için ilan edilebilse, neticede herkesin hayatı söz konusu.
    






























Hiç yorum yok:

Yorum Gönder